Forældre på banen

Forskning viser, at unge gerne vil tale med deres forældre om det digitale, få flere råd her.

Frygten for fordomme, forbud og frustration holder dem tilbage fra at spørge forældre om hjælp. Det samme gælder børn i grundskolen. Gode dialoger om sociale medier og skærmtid kan løfte fællesskabsfølelsen og den digitale bevidsthed. Herunder er et forslag til dialogstarter. Hvis I kender svarene er det gode tegn, og hvis I er i tvivl, kan I få en god dialog.
Svarene finder I nederst på siden med småt. 

Forslag til god kommunikation

Gode vaner bygger på gode dialoger og gensidig forståelse. Herunder er et par eksempler på, hvordan vi som forældre kan tilgå unge digitale vaner for at skabe positive dialoger fremfor afstande,

DOWNLOAD SOM PDF>>: Eksempler til forældre

Svar på spørgsmål:

Den mest anvendte funktion på TikTok er mediets “For you page”. På de fleste andre sociale medier er vores feed bygget op omkring vores venner og relateredes opslag og delinger som det første, vi ser. På TikTok er det “For you,” som kuraterer det indhold, som TikTok har designet til dig. Det er baseret på en algoritme, der er så svær at gennemskue, at TikTok er under skærpet opsyn. EUs nye forordning, hvor sociale medier er forpligtet til at dele, hvad deres algoritmer baseres på, vil betyde, at TikTok skal være åbne omkring deres kuratering.
Det vil i sidste ende betyde, at brugere selv kan have indflydelse på deres algoritme ved at vælge den til og fra.

Algoritmer er baseret på en foruddefineret opskrift eller en kodeopskrift, der fortæller computeren eller det sociale medie, hvad der skal ske, når du klikker eller bruger mediet. Det vil sige, at den er indstillet på forhånd til at reagere på de datainput den får. Når du klikker på BT Sporten, kan den med andre ord være indstillet til, at du skal have mere fra BT Sporten eller relateret indhold. Når du klikker på madopskrifter, vil den sandsynligvis være indstillet til, at du skal have flere madopskrifter. Hvis det er en gennemtænkt algoritme kan den endda være indstillet til at give dig mere specifikt indhold som for eksempel retter med pasta, hvis de typisk er det, du klikker på. 

Privatlivsindstillinger kan altid indstilles under din profil. Brug lidt tid i fællesskab på at finde og indstille dem. Ofte er det et lille tandhjul, hvor du kan vælge privatliv og yderligere indstillinger. Det er forskelligt fra platform til platform, hvor og hvordan man gør det, men det kan være en god idé at beskytte privatlivet. Der er med udviklingen af AI og Generativ Ai mulighed for både at anvende brugeres billeder og oplysninger til at skabe nye profiler, der kan snyde andre. Det er altid en god idé at overveje, hvor mange andre, der skal kende bopæl, studie, familie, gøren og laden.

Den største risiko ved udbredelsen af sociale medier er potentialet for misinformation og fake news. 1500 eksperter fra hele verden har i en ny rapport fra World Economic Forum  vurderet, at det er den største risiko. Det gælder for alle sociale medier, at brugerne udsættes for fake news og misinformation, der kan være svære at gennemskue. Derfor er danske platforme som Tjekdet en god idé at anvende til generel gennemsyn af lidt for gode eller dårlige nyheder. 

Vi bruger i gennemsnit to en halv time om dagen på vores telefon, unge bruger væsentlig længere tid.

HUSK at der er tale om generelle undersøgelser, og det kan være helt anderledes i din familie, gruppe eller fællesskab. Tag altid udgangspunkt i hinanden og ikke i generelle tendenser.

 

Kilder:

Kilde: https://lg-insight.dk/wp-content/uploads/2019/02/Foraeldres-rolle-i-boerns-digitale-liv_DKR_LG-Insight_marts-u-bilag-7.pdf

Bliv opdateret med nyheder, tendenser og gode råd om digital trivsel og adfærd

Nyhedsbrevet er en månedlig journalistisk opdatering med:

– Overblik over vigtige nyheder som forskning eller undersøgelser
– Cases og gode råd
– Workshops – også gratis