Efter at have holdt over 500 foredrag om digital adfærd og kultur og efter i sær at have rådet børn og unge til at være varsomme med deres koder og deres webkameraer, oplevede jeg i foråret 2022 et ondsindet hack.
Efter at have holdt over 500 foredrag om digital adfærd og kultur og efter i sær at have rådet børn og unge til at være varsomme med deres koder og deres webkameraer, oplevede jeg i foråret 2022 et ondsindet hack.
Der gik desværre lidt tid, før alvoren gik op for mig. Jeg troede, som så mange andre, at der var noget, jeg ikke havde opdateret eller som drillede lige den dag. Der var flere tegn på, at noget, ikke var, som det skulle være, men jeg udsatte at tage mig af det. Næsten ligesom jeg altid klikker cookies-vinduer væk og skynder mig at lukke advarsler om at indtaste adgangskoder uden for alvor at læse dem. I min digitale hverdag havde jeg på trods af min viden og arbejde lullet mig selv i søvn af den kæmpe opgave det faktisk er at holde sine ting opdateret, lagringsplads ajourført, apps opdateret, fotos sorteret og noter gennemgået – bare for at nævne nogle få.
Det digitale er dog kun den optimering, vi anser det for at være, hvis vi løbende bruger tid på det.
Digital vindueskigger
Mange af de historier, jeg har beskæftiget mig med om hacking er forskellige. Jeg beskriver dem kort nederst i artiklen. Det er overordnet meget grænseoverskridende at blive hacket, for det betyder kort fortalt, at nogle har tvunget sig adgang til dine private sager. Om det er dine billeder, dine apps, dit private liv eller din konto eller din virksomhed eller dine forældres virksomhed eller oplysninger om, hvornår dibne børn er alene hjemme, så er hacking ikke kun ulovligt men også ubehageligt. Som at have en digital vindueskigger.
Det startede med, at jeg ikke kunne få adgang til min egen hjemmeside og heller ikke backend, hvor jeg opdaterer den. Dernæst meddelte nogle af mine kunder, at det materiale, jeg havde sendt dem efter et foredrag pludselig indeholdt ulæselig tekst og i værste eksempel også pornografisk materiale. Aftaler i min kalender blev flyttet rundt, og jeg fik mails om, at jeg skulle møde på andre adresser end aftalt til foredrag. Det betød blandt andet, at jeg tog fejl af datoer og kunne have mistet kunder, og at jeg ved flere lejligheder mødte op på en forkert adresse. Min onlineshop fungerede ikke. Det var med andre ord til skade for min virksomhed, at jeg var blevet hacket.
Det er sjovt at ramme os der arbejder med sikkerhed
Det var også målet. Ligesom andre kolleger i branchen, udsætter jeg min virksomhed og mit privatliv for risiko, fordi jeg hjælper unge til at beskytte sig selv ved for eksempel at anmelde, politianmelde eller researche i grupper for alt fra mobning til selvmordsopfordringer. Jeg hjælper forældre til at hjælpe deres børn, lukke konti og oprette to-trins-godkendelser, ligesom jeg har videregivet vigtige informationer om dark web til tech-folk, der har opklaret digitale krænkelser og vise verca. Det er nemt at gøre ondsindede på nettet vrede i min verden.
1. Min hjemmeside, domæne, links, materialer og produkter er væk for evigt
Jeg troede, at jeg lige kunne ringe til eksperterne, til politiet, til dem, der hoster mine hjemmesider. Lige lidt har det hjulpet på at skaffe alt indhold, materialer og domænet digiwise.dk, som har været min platform igennem flere år. Jeg kan ikke sikkert oprette en ny side, og alle links er hermed døde, hvilket betyder, at det jeg har brugt mange år på at opbygge, er væk. Det samme er alt, hvad der ligger på officielle sider som links, eks. nyhedsbrevene og på Facebook og LinkedIN. Jeg har erkendt, at det er væk.
2. Sådan har jeg gjort for at sikre resterne, mit digitale liv
Min mail, kalender og profiler på sociale medier jeg har sikret ved at lave nye koder og få to-trins-godkendelse, ligesom jeg har slettet alt og bygget op igen på en ny computer og telefon. Det behøver man ikke at gøre, men det var på tide for mig alligevel.
Jeg går stadig mine billeder igennem og sørger for at gemme og tilgiver mig selv, hvis noget er væk for evigt. Jeg er heldig, at jeg løbende har ændret koder til Apple-id og ikke bruger nemme koder, ligesom det har givet mig trøst, at jeg har gemt billeder på en gammekl hard-disk og løbende har noteret vigtige noter i hånden.
Jeg har fortalt alle, at jeg er blevet hacket. Det var nemmeste ikke at være utryg omkring, om nogle fik mærkelige beskeder fra mig og samtidig forklare, hvorfor jeg ikke svarede på mails eller lod høre fra mig. Mange mails er blevet fanget og ændret når jeg har troet, at de var sendt herfra.
Jeg har kontaktet alle platforme, hvor jeg er blevet hacket, så de kan hjælpe mig så godt, de kan og samtidig være med til at tjekke eventuel mistænkelig adfærd ud.
Desuden har jeg kontaktet professionelle – fordi det er mit arbejde.,
We are still in progress
Men hvad sker der ellers, når man bliver hacket?
Spørger du eller dine børn, måske dine kolleger eller forældre måske.
Her er et par eksempler på det, jeg har set igennem årene:
– En hacker kan lære dig at kende. Så godt, at han (ja, det er oftest en mand) langsomt kan få din fortrolighed ved at chatte med dig. Måske lokke, true eller friste noget ud af dig. Koder, billeder, betalingsoplysninger. I sidste ende kan det ende ud i et langt og truende forløb, hvor du føler dig alene og tømt.
– En hacker kan få adgang til dine sociale profiler.
– En hacker kan se dine private billeder, også dem, du har gemt i “Kun for mig” på Snapchat.
– En hacker kan tage dine penge. Så enkelt som hvis du indtaster nogle oplysninger i et pop-up-vindue, eller på en sms, der ligner en fra en genkendelig afsender. Det kan være dit dankort med kode, der bliver afbilledet, det kan være nemID, din bank. Det kan også være trusler om at dele billeder, som du skal betale for ikke bliver delt.
– En hacker kan lure dig, uden at du ved det. Dit kamera kan filme, uden at du ved det. Det betyder, at hvis du er ung og har en vane med at tage computeren med på toilettet, mens du er i bad, så er det en god idé at have et farvet tape eller plaster på dit webcam. For nej, det lyser ikke, hvis du er hacket.
– En hacker kan lave rod og uorden. Spam kan slette billeder.
– En hacker kan udgive sig for at være dig overfor dine venner og skrive ting, du aldrig ville have skrevet eller bestille varer, som du aldrig hart bestilt.
Hvordan opdager man det?
Det er ikke så nemt at opdage, hvis man er blevet hacket. Et godt fingerpeg er, hvis noget ikke er som det plejer. Hvis musen på computeren er langsom, eller den ikke gør, som du beder den om. Hvis der dukker pop-ups op med vinduer, hvor du skal indtaste nye koder eller din telefon pludselig er meget langsom.
Det kan også være, hvis dine venner skriver, at de har fået mærkelige beskeder fra dig, eller din bank kontakter dig, fordi der er hævet penge fra din konto.
Hvordan bliver man hacket?
Det kan ske, hvis du klikker på et mistænkeligt link fra en fremmed person. Hvis du indtaster dine oplysninger på links, som du ikke har bedt om. Eks. fra det offentlige, fra en pakkepost, fra en webshop. Under corona var der mange, der fik en sms efter en test, som endte med at de indtastede deres oplysninger og derefter blev hacket.
Tjek altid links og overvej, hvorfor du har modtaget dem.
Hvis du bliver hacket gør følgende:
Skift koder – også på sociale profiler.
Kontakt den platform, som du mener er blevet hacket.
Fortal dine venner, skole, virksomhed, banken det.
Anmeld til politiet, hvis du bliver truet eller presset eller hvis din konto er blevet hacket.
Og igen: skift koder.
Husk altid at skifte koder og tag imod muligheden for to-trins-godkendelse. Det virker besværligt, men alle der har været hacket oplever, at det er langt mere besværligt at være blevet hacket.