I årevis har eksperter påpeget, at der er sammenhæng mellem børn og unges trivsel og deres brug af sociale medier. Afhængighed, perfekthedskultur og for meget skærmtid er nogle af nøgleordene, der går igen i den offentlige debat. Det samme er techgiganter, algoritmer og påvirkningsmekanismer. Nu har Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen udgivet en rapport baseret på data fra en spørgeskemaundersøgelse med 3.445 børn og unge i alderen 8-25 og 2.381 forældre til de af børnene, der er yngre end 18 år.
Det opsigtsvækkende er en af de konklusioner, som analysen sætter og som er hovedoverskriften i den pressemeddelelse, som Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen udsender i samme forbindelse, nemlig at Piger og unge med lav selvkontrol er mest udfordret af sociale medier.
Denne delkonklusion kan føre til, at vi peger på behovet for selvkontrol hos netop de unge piger og digitale børn og unge generelt. Men spørgsmålet er, hvordan vi bliver bedre til at forstå, hvad der er gået forud for udviklingen, sådan at vi kan møde de digitale unge på deres egen banehalvdel.
Undersøgelsen viser, at det særligt er piger, der bliver afhængige af sociale medier, og at det går stærkt ud over deres trivsel og skoleglæde. Drenge bruger oftere deres skærmtid på at game og være sammen med venner online, hvilket kan forklare forskellen på tilbagemeldinger fra hhv drenge og piger.
Der er ingen tvivl om, at børns udvikling af selvkontrol er udfordret af techgiganterne – børn og unge er symptombærere på en vanvittig udvikling. For børn og unges selvkontrol og for den sags skyld også empati og modstandskraft har været udfordret i årevis. Techgiganternes indgriben og omkalfatring af vores samfund og mentale helbred handler ikke om bare at lære de unge selvkontrol.
Alle børn starter med lav selvkontrol og skal træne det, men desværre er meget skærmtid tidligt i barndommen med til at hæmme udviklingen af selvkontrol, ved at træne hjernen til hurtige belønninger. Her har vi måske en del af forklaringen, som naturligvis er kompleks: Undersøgelsen viser nemlig også, at pigers tid på sociale medier stiger, hvis forældrene også har et højt forbrug af sociale medier.
Vinklen er, at vi må forstå for at kunne ændre. Her må vi i relation til analysen være på vagt overfor, at vi ikke stigmatiserer de digitale unge, der viser stort behov for at være på sociale medier.
Hovedpointer fra rapporten:
• Teenagepiger er særligt udsatte – 31 % af piger mellem 13-17 år viser tegn på afhængighed, næsten tre gange så mange som drenge
• Fastholdelse er en bevidst strategi – Platforme som TikTok, Instagram og YouTube designer deres systemer til at holde unge fanget længst muligt.
• Afhængighed hænger sammen med lavere trivsel – Unge med afhængighed har i gennemsnit 15 % lavere trivsel end deres jævnaldrende
• Smartphone-debut påvirker skoletrivsel – Pigers skoletrivsel falder markant efter, at de får deres første smartphone.