
DET DIGITALE ER NOGET VI TALER OM
Siden er under opbygning.
Bemærk at denne side er adgangsbeskyttet for Sct. Norberts skole og børnehus og samler information og værktøjer til undervisning og dialoger, der knytter sig til børn og elevers digitale verden. Projektet gør det muligt at trække dialogen ud af skærmen og ind i fællesskabet for at blive klogere sammen.
Her på siden vil du kunne finde viden om digitale børn og unge og viden om sociale medier og gaming samt relevante undersøgelser og forskning. Det fremgår af håndbogen.
FORÆLDREMØDER
Redskaber til forældremøder skal understøtte forældres samarbejde om digitale dilemmaer som eksempelvis skærmtid, mobildebut, sociale medier og gode aftaler om sprog og tone i forbindelse med gaming. Redskaber omfatter præsentationer/powerpoints og dialog- og dilemmakort, der passer til alderstrin. Bemærk at der vil være forskellige opfattelser af behovet for dialogerne og af dilemmaer. Det har betydning, om forældre har ældre børn, er forældre til drenge, der gamer eller børn, der har fået telefoner tidligt for at kunne håndtere at gå alene hjem fra skole.
Aldersfordeling er vejledende og kan justeres.
Viden og perspektiv om forældresamarbejde fremgår af håndbog.
UNDERVISNING OG TEMAER
Grundtanken bag materialerne er at møde eleverne på deres egen banehalvdel. Det er fuldt tilrettelagte forløb, der dog også giver mulighed for, at du som fagperson kan tage en del af forløbet ud eller tilpasse det elevgruppen. Dialog er gennemgående for at hjælpe eleven til at identificere sig selv som digital bruger for derigennem at kunne bruge egne – eller klassekammeraters – erfaringer til at forstå emnet og opnå viden eller erkendelse.
Derfor er alle temaer bygget op over følgende forløb:
1: Indledende dialog, hvor der er forslag til dialogspørgsmål, der er relevante for emnet
2: Præsentationsvideo, der kort belyser emnet. Det kan være en kort explainer
3: Efter præsentationen er der indsat mulighed for opfølgende dialog
4: Opgaver i grupper af 3 eller flere elever
5. Præsentation af produkt i klassen
Når eleverne er færdige med produktet er der fælles præsentation i klassen og eventuel opsamling af gode refleksioner. Indholdet af materialerne giver mulighed for at forkorte forløbet eller alternativt at strække temaet over mere end 90 minutter, hvis det er meningsfuldt for eleverne og årsplanlægningen.
Bemærk, at det i forbindelse med de fleste opgaver giver mening, at eleverne har adgang til deres telefoner.
FØLGESKAB, VENSKAB
OG FÆLLESSKAB
Temaet er valgt for at skabe gode refleksioner over de fysiske fællesskaber samt hvilken rolle, de digitale platforme og fællesskaber spiller.
>> Yngste indskoling
>> Ældste indskoling
>> Mellemtrin
>> Yngste udskoling
>> Ældste udskoling
DIGITAL SVINDEL OG SIKKERHED
Sikre vaner og forståelse for teknologien, fysiske eksempler, små øvelser, udarbejdelse af produkter – eks. plakater, covers, idéer til apps, snapmap, koder, links. Afhængig af alder aktiveres elever til at lave gode “huskeregler” i en fysisk form.
>> Indskoling
>> Mellemtrin
>> Udskoling
DIGITALE SPOR, LIKES OG RELATIONER
Dette tema har fokus på, at forstå de digitale handlinger i en bredere kontekst og fungerer godt til mellemtrin og udskoling. Mens de yngste i højere grad kan arbejde med eksempler fra både URL og IRL.
>> Yngste indskoling
>> Ældste indskoling
>> Mellemtrin
>> Yngste udskoling
>> Ældste udskoling
DIGITALE DILEMMAER
Temaet er valgt for at give lærerne mulighed for at arbejde målrettet med et specifikt emne, der knytter sig til et fagområde.
>> Yngste indskoling
>> Ældste indskoling
>> Mellemtrin
>> Yngste udskoling
>> Ældste udskoling